FRI reklambyrå

FRI reklambyrå drivs av Anja Sundberg. Kontoret finns på ”Druidgården” eller ”Ringstrandska villan” som är en välkänd fastighet i Umeå som är byggd i gammal fornnordisk stil. FRI reklambyrå finns i gårdshuset. Ni når mig snabbt på telefon eller e-post. Kom gärna förbi å hälsa på!

Om mig och FRI

När jag startade egen firma 2001 kändes det naturligt att ta namnet FRI reklambyrå. Jag sökte frihet i min kreativitet och frihet att styra över mitt arbete. Idag känner jag att jag har nått dit jag ville. Jag gör det jag är bäst på. Jag formger visuella uttryck, det vill säga logotyper, broschyrer, informationsmaterial, hemsidor, affischer, böcker, visitkort och utställningar mm.

Jag har valt att inte arbeta med event, reklamfilm, radioreklam, PR-strategier, omvärldsanalyser och marknadsundersökningar. Istället samarbetar jag med etablerade företag som har sådan kompetens om det efterfrågas i ett projekt.

När du kommer till mig som kund blir jag din projektledare. Hos mig blir du personligt bemött och jag ser till att involvera dig i arbetsprocessen så att slutresultatet blir bra. För jag ser det som att varje uppdrag är ett samarbete mellan mig och min kund. Och jag gillar mitt jobb. De ständiga utmaningarna, att lösa problem och tänka nytt, tycker jag är roligt. Och så uppskattar jag att jag hela tiden lär mig mycket av mina kunder, det gör mig allmänbildad.

Med över tjugo års erfarenhet av formgivning har jag varit med om den dramatiska digitala revolutionen i reklam- och grafikerbranschen.

Jag började 1989 som lärling och originalare på ett tryckeri i Bjästa, CEWE Förlaget, som var nischat på att trycka tidskrifter/magasin åt idrottsförbund samt böcker om idrott. Där fick jag lära mig hela processen hur en tidning blir till. Texten skrev vi visserligen in på en dator, men i övrigt gjordes allt arbete manuellt och analogt. Vi skar ut rubriker med skalpell och monterade fast artiklar med vaxlim på stora papperssidor som sedan fotades av för att bli negativ inför offsettrycket. Det var ett spännande jobb, men skalpeller på jobbet ger blodvite. Den digitala utvecklingen har onekligen skapat säkrare arbetsmiljö.

Därefter började jag på UTAB, Umeå Tryckeri AB som repromontör. Jag gjorde ljusbordsarbete och framkallning och tillverkning av tryckplåtar i mörkrum.. 

1992 kom jag till Leonardo reklambyrå, blev dataansvarig och fick som originalare äntligen kliva in i den digitala världen. Där jobbade jag med kunder som Indexator, Umeå Kommun, Crawford garageportar och Ålö.

Två år senare landade jag på Ordpolen som originalare/AD-assistent. Parallellt med jobbet utbildade jag mig på distans på RMI Berghs i Stockholm, så efter några år avancerade jag till art director. Under den perioden hade jag bland annat uppdrag för Zeunerts, Norrmejerier, Polarbröd, Teracom, Botniabanan, Nolia, Umeå Kommun, Umeå Energi, KonfTel, Valmet och Norrlandspall. 

Men Ordpolen gick i konkurs 2000. Snabbt flyttade jag över till Teknikhuset och fokuserade som AD och projektledare på multimedia vilket innebar en intressant breddning av min kompetens. Men det nya årtusendet innebar kristider. Jag blev varslad på Teknikhuset i november 2001 och då bestämde jag mig för att kasta förtöjningarna och starta eget. Och det gick fort. Jag slutade en fredag och följande måndag startade jag FRI Reklambyrå. Helt ärligt, det var det rätt pirrigt, för nu skulle jag både dra in kunder själv, vara projektledare och AD i ett. Spännande och kul, javisst, men ekonomiskt riskabelt.

 

Räddningen blev att reklamaren Morgan Wärnqvist som drivit firman Morgan & Dom andra i många år nu satt ensam med en rejäl hög ofärdiga uppdrag på sitt skrivbord. Morgan är främst copy, och han bad mig hjälpa honom beta av uppdragen så fort det gick. Jag fick därför en bra start på mitt företagande. Jag hyrde in mig hos Morgan med låga kontorskostnader som följd och byggde upp en egen kundstock samtidigt som jag gjorde jobb åt honom.

2003 var jag ekonomiskt mogen att ta klivet till egna lokaler och FRI flyttade över till Västra Norrlandsgatan i Umeå. Jag fick nya kunder som Oskarshamns kommun, Melodifestivalen 2004 och så återknöt jag banden med Norrlandspall. Dessutom fick jag kontakt med den unga lovande kocken Susanne Jonsson. Hennes recept för matlagning med älgkött resulterade i kokboken Älg som jag formgav åt Prisma. Det blev den första kokboken i en lång serie samarbeten mellan mig och Susanne.

 

 

 

Vid det här laget hade jag verkligen fått smak för friheten det innebär att styra sitt eget arbete och det har aldrig fallit mig in att söka anställning igen. Stadigt har årsbokslutet visat bättre siffror och jag trivs med att fungera som kreativ problemlösare åt mina kunder och formge visuella uttryck.

Sedan hösten 2008 finns jag på Druidgården på Döbelnsgatan 2 i Umeå. Här delar jag kontor i en brun träkåk från tidigt 1900-tal tillsammans med fyra andra egenföretagare. I de här skönt mysiga, rymliga lokalerna trivs jag utmärkt. 

Välkommen på besök till FRI Reklambyrå!

Adress

FRI reklambyrå i Umeå AB,
Döbelnsgatan 2, 903 30 Umeå
Sverige

 

090 13 09 50

anja@fri-reklam.com