April börjar med en rolig nyhet som faktiskt är långt ifrån ett skämt. I november förra året utsågs Tunnbrödsakademins bok till svensk segrare i kategorin Food Heritage i tävlingen Gourmand Awards, populärt kallad Kokboks-VM. Idag knep boken alltså även andraplatsen internationellt i konkurrens med böcker från fjorton andra länder.

Tunnbrödet – en läcker historia är det första verket som beskriver Sveriges tunnbrödstradition, från Karesuando i norr till Malmö i söder. Boken berättar om tunnbrödets historia, tunnbrödskulturen i dagens Sverige och beskriver de olika varianter av tunnbröd som förekommer lokalt. Dessutom finns råd och recept för hur man kan baka och avnjuta sitt tunnbröd. Och det är denna breda berättelse om tunnbrödet som gör att boken belönas med en silvermedalj i sin kategori enligt Gourmand Awards juryordförande, fransmannen Edouard Cointreau:

– Tunnbrödskulturen är ett utmärkt exempel på en gastronomisk skatt som kan överföras mellan generationer genom en bok. Researcharbetet och berättarpassionen gör boken speciell och den är värdig internationell uppmärksamhet. Bokens alla delar samverkar harmoniskt och skapar tillsammans en fantastisk helhet, säger Edouard Cointreau, som grundade Gourmand Awards 1995.